Hozzávalók:
- Bolti leveles tészta
- 200 g kristálycukor
- 90 g sózott vaj, feldarabolva
- 120 g tejszínhab
- 1 teáskanál só
- 1-2 banán, szeletelve
- Vaníliafagylalt a tálaláshoz
Gyújtsuk be az Ooni pizzasütőnket, kb 200˚C-ra fűtsük fel. Az Ooni infravörös hőmérővel gyorsan és egyszerűen ellenőrizhetjük a sütő belső hőmérsékletét.
Melegítsük fel a kristálycukrot egy serpenyőben közepes lángon a tűzhelyen, spatulával folyamatosan kevergessük. A cukor csomókká fog alakulni, és végül sűrű, barna, borostyánszínű folyadékká olvad - legyünk óvatosak, mert könnyen megéghet a cukor.
Ha a cukor teljesen elolvadt, apránként adjuk hozzá a vajat - vigyázzunk, mert a folyadék gyorsan buborékosodni fog, amikor a vajat hozzáadjuk. Keverjük körülbelül 2-3 percig.
Miután összeállt, lassan csorgassuk bele a tejszínt. Legyünk óvatosak, mivel a forró folyadék köpködni fog, amikor a hideg tejszínt hozzáadjuk. Miután az egészet hozzáadtuk, hagyjuk 1 percig forrni. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a sót.
Kenjük meg az öntöttvas serpenyőt vajjal, és tegyük be az Ooni pizzasütőbe, hogy kissé felmelegedjen.
Nyújtsuk ki a leveles tésztánkat és vágjuk méretre. Vegyük ki az öntöttvas serpenyőt a sütőből, és helyezzük bele a tésztát. Egyenletes rétegben kenjük el a sós karamellás keveréket az alapon, a szélén kb. 1 cm-t szabadon hagyva, hogy a tészta fel tudjon emelkedni. Tegyük a tetejére a felszeletelt banánt, és tegye vissza a serpenyőt az Ooni sütő elejére.
Süssük körülbelül 15-20 percig, és az egyenletes sütés érdekében rendszeresen forgassuk meg. Ha azt vesszük észre, hogy az oldalai túl gyorsan sülnek, kapcsolja ki teljesen a sütőt, és hagyjuk a pitét a maradék hőben sülni - a forró kő átsüti az alapot anélkül, hogy az oldalai megperzselődnének.
Ha a tészta aranybarna, vegyük ki a serpenyőt a sütőből, és hagyjuk kissé kihűlni. Szeleteljük fel és tálaljuk a pitét melegen, egy gombóc vaníliafagylalttal.
Recept: Ooni
https://eu.ooni.com/blogs/recipes/salted-caramel-and-banana-pie