- 1 db sütőtök
- 500 ml kókusz tej
- 1000 ml zöldség alaplé
- 200 gr sonka hagyma
- 1 dl szőlőmag olaj
- 1 cs friss zsálya
- 100 gr vaj
- 4 db közepes narancs
- 1 liter zöldség alaplé
- 6 db egész fahéj
- 6 db csillag ánizs
- 20 szem egész szegfűszeg
- Só, bors
Fűtsük fel a kamadonkat 180°C-ra, majd tegyük a rácsra a félbevágott narancsokat és a hosszában kettévágott sütőtököt, amiket teletűzdelünk a következő aromatizáló fűszerekkel: fahéj, csillagánizs, szegfűszeg.
Kb 45 percig süssük így a hozzávalóinkat, majd pedig pihentessük kicsit őket.
A finomra vágott sonkahagymát szőlőmag olajon direkt zónán lepirítjuk, sózzuk és a vége felé friss zsályával aromatizáljuk a hagymát.
Mixerbe töltjük a hagymát, a kikapart sütőtököt és a kifacsart narancs levét, kókusztejet és 10 percig mixeljük. Közben a zöldség alaplével beállítjuk a kívánt sűrűséget. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük és a végén hideg vajkockákat keverünk el benne. A legvégén leszűrjük, hogy igazán egységes krémes állagot kapjunk.
Leves betétek:
Pirított tökmag
Édesburgonya chips
Az édesburgonyát szeletelővel vékonyra szeleteljük.
140 fokos olajban folyamatos kevergetés mellett addig sütjük, amíg az összes folyadék elpárolog belőle és ropogós nem lesz.
Utána kiszedjük, majd itatós papírra tesszük, enyhén megsózzuk.