Hozzávalók:
- 60 dkg liszt (BL55)
- 50 gr cukor
- 2 csipet só
- 1 dl tej
- 22 gr élesztő
- 50 gr sós vaj
- 1 tojás
- 100 gr 25%-os tejföl
Az élesztőt cukros langyos tejben felfuttatjuk, a tetejére egy csipet lisztet szórunk. A többi hozzávalót egy tálba tesszük, miután az élesztő felfutott azt is hozzákeverjük és jól összedolgozzuk. Az így kapott tésztát 40 percig kelesztjük, majd felosztjuk 8 egyenlő részre.
Kis kerek tésztát gyúrunk belőle, a felületét elegyengetjük, hogy egyforma vastag legyen mindenhol. Az így kapott tésztát felülről lefelé haladva félbehajtjuk, majd ezt a mozdulatot még egyszer megismételjük, és a két végét kicsit behajtva pihentetjük. Meleg helyen újabb 20 percig kelesztjük.
Miután megkelt a tetejét tojássárgája és tej keverékével lekenjük, ettől aranybarna lesz a felülete. Kamado4u kerámia grillben vagy sütőben 180-200 fokon 20 percig sütjük.
Fogyasszuk friss tavaszi zöldségekkel, ízletes sonkával és tormával.
Séf: Márfi Gábor