A bőség zavara – de Neked melyik lesz a legjobb?
A grillezés és szabadtéri sütés élményét sokféleképpen szerethetjük. Lehetünk azok, akik csak alkalmanként grilleznek egyet-egyet valamilyen családi, ill. baráti esemény alkalmából. Lehetünk azok, akiknek hobbija ez a műfaj, és ha csak tehetik, már izzik is a faszén a sütőben vagy akár azok is, akiknek már szenvedélyévé vált ez a műfaj és versenyeken próbálják ki magukat hazai vagy nemzetközi mezőnyben. Ne feledkezzünk el azokról sem, akik a vendéglátásban dolgoznak és olyan helyeken séfek, ahol a kínálat részét képezik a grill és bbq ételek, amelyeket az utóbbi években újra felfedez a nagyközönség és egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
Ma már olyan széles a választék a piacon, hogy mindenki megtalálja magának azt a sütőt vagy sütőket, amely az életvitelének, habitusának és pénztárcájának egyaránt megfelel. Számomra a faszenes, illetve fatüzeléses grill- és bbq sütők a műfaj alfái és omegái, de vannak, akik idegenkednek a faszén használatától, így inkább a sokkal kényelmesebb gázos grilleket választják. Ha nincs lehetőség sem gázos, sem pedig faszenes grill használatára, akkor már nagyon jó elektromos grilleket is lehet kapni.
Ma már a grillek használata sem helyhez kötött, hiszen vannak hordozható, kifejezetten könnyen szállítható grillek is, mint például a KAMADO4U MINI és TRAVELLER szériája vagy a PK Grills & Smokers-től a PK-GO, de az UNA grilleket akár a kormányra is ráakaszthatjuk egy bringatúrán. Vannak grillek, melyeket behúzunk használat után egy sarokba és letakarjuk védőhuzattal a következő használatig, de olyanok is melyeket állandóra beépíthetünk a konyha pultunkba.
A választék hatalmas, így aztán a kérdések száma sem kevés, ami felmerül egy-egy eszköz beszerzésénél. Az alábbiakban összeszedtem néhány szempontot az elmúlt évek tapasztalata alapján, amely szerint érdemes mérlegelni a döntés meghozatala előtt. Néhány videóban pedig a KAMADO4U kerámia grillek után érdeklődőknek segítünk a döntésben.
1. Faszenes, gáz vagy elektromos grill legyen az irány?
Ez elsősorban két dologtól függ:
- Az első, hogy van-e kertünk vagy egy társasház erkélyén használjuk majd a sütőnket. Ez utóbbi esetben korlátozottabbak a lehetőségek, de ma már nagyon jó elektromos grillek is vannak a piacon, melyek nyílt láng használata nélkül is kiváló élményt biztosítanak és a helyigényük is barátságos. Ilyenek például a Weber elektromos grillek.
- A másik szempont a kényelem, ha gázgrillt választunk, akkor a faszén begyújtásának, a parázs, illetve tűz felügyelete nélkül süthetünk, a sütőnk pillanatok alatt használatra kész, nincs hamu, maradék faszén, stb.
Aki pedig igazi autentikus élményre vágyik, a faszén illatával és utánozhatatlan ízével, azoknak ott vannak a faszenes sütők vagy a fatüzeléses szmókerek. A különböző fajta keményfából készült faszenek és füstölőfák az ízek végtelen variációit kölcsönözhetik a húsainknak, az izzó parázs és a tűz kezelése pedig ősi ösztönöket ébreszt fel bennünk.
2. Mire szeretnénk használni a sütőt, illetve milyen ételeket szeretnénk készíteni?
Rengeteg féle ételt készíthetünk, más-más sütési eljárással. Ennek megfelelően több sütőtípus is létezik és mindegyiknek megvan az, amiben a legerősebb és az, amiben kevésbé jól teljesít. Vannak sütők, melyek kifejezetten barbecue technikára lettek építve, de vannak olyanok, melyek csak direkt grillezésre alkalmasak. Persze ott vannak a kamado grillek, a szabadtéri sütők svájci bicskája, amelyek 100-450 fok között stabilan tartják a hőmérsékletet, így grillezhetünk, barbecuezhatunk vele, de készíthetünk kemencés ételeket, kenyereket, vagy akár pizzát is.
3. Hány főre készítünk ételeket egy-egy alkalommal?
Ez egy nagyon gyakori kérdés, de nagyban függ attól, hogy milyen ételeket készítünk, illetve van-e arra időnk és kapacitásunk, hogy felépítsünk egy komolyabb menüt, amelyben vannak lassan sült barbecue húsok, melyeknek a hosszabb pihentetési ideje alatt még gyorsan grillezhetünk más, hirtelen sült fogást pl. steakeket. Egy ilyen vegyes technikával komoly mennyiséget is az asztalra rakhatunk. Egy alapelv az viszont hogy mindig igaz, nagyobb rácsra kevesebb húst lehet pakolni, de kisebb rácsra többet nem igen. Ha szeretnénk barbecue húsokat is készíteni, akkor mindenképpen a nagyobb sütő mellett kell döntenünk, mert ennek a műfajnak az egészben sült húsok állnak jól, így egy egész oldalast vagy marhaszeget nem szívesen kurtít meg az ember.
Amennyiben további kérdésed van, keress Bennünket bátran telefonon, e-mailen vagy látogass el bemutatótermünkbe, ahol előre egyeztetett időpontban megtekinthetőek a kiállított termékeink. Amennyiben nincs lehetőséged egy budapesti látogatásra, akkor kérj időpontot on-line konzultációra, ahol kamerán mutatjuk meg az eszközöket és válaszolunk a kérdéseidre!
Füstre fel!
Maradok tisztelettel:
Szűcs Róbert Lúciusz
Tulajdonos