Hozzávalók:
- 3 db salottahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db kelkáposzta
- 150 gr basmati rizs
- 500 gr darált hús
- 2 dl 25%-os tejföl
- 4 dl 20%-os főzőtejszín
- 5 db tojás
- vörös cheddar sajt
- kakukkfű
- vaj
- kömény
- só, bors
- olívaolaj
A salottahagymákat finomra vágjuk és néhány perc alatt olívaolajon lepirítjuk. A basmati rizst feltesszük főni. A kelkáposztát levelekre bontjuk, és amíg a hagyma pirul és a rizs fő, gyorsan leforrázzuk a leveleket - ez kb. 30-60 másodpercig tart - ezután közvetlenül jéghideg vízbe tesszük.
Amikor a hagyma megpirult és kellemes illatot áraszt az edényből, akkor rátesszük a darált húst és frissen őrölt borssal, köménnyel és sóval ízesítjük. Amíg a darálthús pirul, addig összekeverjük a tejfölt és tejszínt. Ebbe a tejfölös-tejszínes mártásba tesszük a fűszereket: kakukkfű, frissen őrölt bors, só, 2 gerezd fokhagyma, és 5 egész tojás. Jól összekeverjük, hogy a fűszerek és tojás szépen elvegyüljön a tejföllel és tejszínnel.
Egy hőálló edényt/tepsit kivajazunk és a lecsöpögtetett kelkáposzta leveleket beletesszük, erre mehet egy adag darálthúsos raguból, majd a rizs és ezt követi a tejszínes mártás. Ismételjük meg ezt a sorozatot addig, amíg az edényünk tele nem lesz és az egészet borítsuk be vörös cheddar sajt szeletekkel.
Toljuk be a sütőbe, vagy Kamado4u kerámia grillünkbe és kb. 45-60 perc alatt, 180 fokon süssük készre.