Hozzávalók:
- 500 gr máj
- 6 egész tojás
- 500 gr sós vaj
- 100 gr újhagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 50 gr füstölt paprika
- 8 ág kakukkfű
- 30 gr mustár
- 100 gr minőségi ketchup
- Só
- Bors
- Majoránna
- Őrölt kömény
A vöröshagymát apróra vágjuk, ezt kacsazsíron elkezdjük fonnyasztani, megszórjuk kakukkfűvel, és ha van otthon, akkor friss rozmaringgal is. Ráhelyezzük a megtisztított májat, ezt 15 percig pirítjuk. Közben hozzáadjuk a frissen őrölt borsot és reszelünk rá fokhagymát is. Miután szépen megbarnult, levesszük a tűzről és megszórjuk pirospaprikával. Jól elkeverjük a fűszereket, hogy a máj minden részét beborítsa és a végén fűszerpaprikával is megszórjuk.
Ezzel párhuzamosan készítünk egy szaftos tojásrántottát, karikákra vágott újhagymán. Ügyeljünk arra, hogy a rántotta ne száradjon ki.
Ezután egyesítjük a májat és a tojásrántottát egy mixerben, itt ízesítjük a mustárral, ketchuppal és a sós vajjal. Ezt körülbelül 10 percen keresztül aprítjuk/pürésítjük a mixerben, majd sűrű szitán áttörjük - ez akkor is fontos, ha homogénnek tűnik a pástétom. Ezt követően csatos üvegbe helyezzük, a tetejét sós vajjal kikavart kacsazsírral lezárjuk, és miután kihűlt egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Séf: Márfi Gábor