Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookiek (süti) használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. További információkért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat.
50.000 Ft fölötti rendelés esetén a kiscsomag szállítás díjtalan.
Szaküzletünk minden hétköznap 9:00-17:00-ig nyitva tart! Címünk: 1097 Budapest, Illatos út 7/a

Lazacpisztráng, serpenyős burgonyával és mediterrán vajmártással

Egy adag Omega 3 krémes, tejszínes vajmártás kíséretében. Igazi ínyenc halétel, melyre megéri rászánni az időt.

Hozzávalók a lazachoz gravlaxban:

  • 3 filé lazacpisztráng
  • 2 kg tengeri só
  • 50 dkg cukor
  • 2 db citrom
  • 2 db narancs
  • 1 db lime

Hozzávalók a körethez:

  • Sárga burgonya
  • Olivaolaj
  • Fokhagyma
  • 2 citrom
  • 2 vérnarancs

Hozzávalók a mediterrán vajmártáshoz:

  • 125 gr száraz fehérbor
  • 250 gr magas zsírtartalmú tejszín
  • 125 gr hideg vajkocka

A gravlax elkészítéséhez szükségünk lesz egy akkora tepsire, amiben kényelmesen elférnek a lazacfilék, és a hűtőbe is betehetjük néhány órára.

Ez a fajta érlelési technika nagyon látványossá és igazán finommá teszi a lazacunkat. A sót és a cukrot összekeverjük, a citrusok héját lereszeljük, és hozzáadjuk a sós-cukros keverékhez. A lazacfiléket jól betemetjük ezzel a keverékkel, ügyelve arra, hogy mindenhol fedje, és a hűtőbe tesszük kb. 90 percre.

Amíg a hal pihen, van időnk elkészíteni hozzá a köretet. A sárga burgonyákat locsoljuk meg olivaolajjal, sózzuk, borsozzuk és egy gerezd fokhagymát is hozzáadunk, majd egyenként csomagoljuk be őket vastag alufóliába és így helyezzük a serpenyőn a Kamado4u kerámia grillünkbe. A burgonyák nagyságától függően, körülbelül 30-45 perc alatt elkészül.

Vágjunk félbe 2 citromot és 2 vérnarancsot, helyezzük a kamado rácsára és grillezzük meg rendesen, majd facsarjuk ki és szűrjük le, a levére később szükségünk lesz. 

A mediterrán vajmártás elkészítéséhez 125 gr száraz fehérbort redukáljunk a felére, majd öntsünk hozzá 250 gr magas zsírtartalmú tejszínt. Ezt is redukáljuk hozzávetőlegesen a felére, majd húzzuk le a hőforrásról és keverjünk hozzá 125 gr hideg vajkockát. Amikor maradéktalanul elolvadt a vaj és a mártásunk krémessé vált, akkor ízlésünknek megfelelően állítsuk be a sóját és savját - a korábban grillezett citrusok kifacsart levével.

Miután letelt a lazac 90 perce, kivesszük a hűtőből és hideg vízben lemossuk, tiszta konyharuhán leszárogatjuk. Ha van otthon, akkor konyhai fáklyával megpirítjuk a bőrt, így könnyedén el lehet távolítani, vagy a kamado rácsán, rövid hőkezelést követően is ugyanezt a mechanizmust tapasztalhatjuk.

Ezt követően a kamadoban picit átmelegítjük, komoly hőkezelést nem igényel, hiszen a savak tették a dolgukat, majd a sárga burgonyával és a mediterrán vajmártással tálaljuk.

Tartalomhoz tartozó címkék: Grill Hagyományos étel
Az oldal tetejére
Árukereső.hu
Árukereső.hu Árukereső.hu