Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookiek (süti) használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. További információkért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat.
Szaküzletünk minden hétköznap 9:00-17:00-ig nyitva tart! Címünk: 1097 Budapest, Illatos út 7/a

Fokhagymás szűz, lepény kenyér

Fokhagymás szűz, lepény kenyér

Hozzávalók:

Lepényhez:
35 dkg bl55 liszt
6 dkg olvasztott vaj
30 ml olaj
2 dl 3,5 %-os tej
6 gr  só

Szűzhöz:
-1 db  egész szűzpecsenye (kb 450 gr)
-200 mm főzőtejszín
-200 gramm 25% os tejföl
-150 ml száraz fehérbor vagy rozé
- só, bors
-egy csipet őrölt szerecsendió 

 

Keverjük össze a lepény összetevőit, dagasszuk 5 percet, majd szobahőmérsékleten pihentessük letakarva 40 percet, majd osszuk 4 felé, lapítsuk ki.

Süthetjük a kenyérlepényt, akár az osztott sütőtér deflector kövén, vagy akár a rácson is.

A parázs intenzitásától függően oldalanként egy - másfél percet.

Ha kész, konyharuhában letakarva gyűjtsük tálalásig.

 

A húst lehártyázzuk, jól besózzuk, borsozzuk.

Kevés lisztbe forgatjuk, ez a mozzanat igazából kihagyható, de a lisztes pörzsanyag az jót tesz később a mártás állagának.

Párhuzammal feltesszük az öntöttvas serpenyőt a direkt zónára, kevés zsiradékot öntünk rá, amikor már kellőképpen felhevült körbe pirítjuk a szűzpecsenyét.

Majd az indirekt zónába helyezzük a húst, ott körülbelül hőmérséklettől függően, illetve a szűzpecsenye vastagságát figyelembe véve 7-10 percet tölt el a hús, gyakran forgatva.

A lényeg, hogy elérje a körülbelül 55 fokos maghőt (természetesen utána, ha levettük alufóliával letakarva pihenjen egy 10 percet addigra eléri az ideális 60-63 fokos maghőt).

Amíg a hús pihen, addig elkészítjük a mártást.

A serpenyőről, ha áttettük  az indirekt zónába a szüzet, akkor húzzuk is le a tűzről a patromaxot.

Fakanál segítségével lazítsuk fel a pörzsanyagot, az edény maradék hőjén a visszamaradt zsiradékon, bőven el tud készülni az apróra vágott fokhagyma, amúgy is a direkt tűzön könnyedén megéghetne, ha megpirult a fokhagyma igazából nagyon rövid idő, akkor mehet is rá a bor, ekkor már vissza helyezhetjük az üveg zónába a serpenyőt, főzzük ki az alkohol tartalmát, redukáljuk, utána mehet is rá tejszín, rövid kavargatás követően tegyük hozzá tejfölt is. Sózzuk, borsozzuk, egy csipet szerecsendió.

Ha elértük a kívánt állagot, akkor el is készült a mártásunk.

Húsunk közben megpihent, a maghő elérte az ideális szintet.

Felszeleteljük, mártással és a kenyér lepénnyel tálaljuk.

Tartalomhoz tartozó címkék: Főétel Sertés
Az oldal tetejére
Árukereső.hu
Árukereső.hu Árukereső.hu