Előző nap este textil pelenka segítségével csöpögtessük le a tejfölt, majd ha kicsöpögött a savo, magát a tejfölt keverjük fel kézi habverővel, kezelhetőbb lesz, az meg koncentrált.
Kamadonkban alakítsunk ki indirekt zónát, állítsuk 160 fokra és helyezzük a rácsokra a burgonyákat héjastól, kb. 1 óra alatt megpuhul.
Törjük át. Egy tálban szétterítjük, megsózzuk, megszórjuk a liszttel megvárjuk míg kihűl a burgonya (addig lesz bőven feladat, lásd pár sorral lentebb) és ha kihűlt egynemű tésztává gyúrjuk.
Kamadoban direkt zónát alakítunk ki.
Zsíron sóval, borssal, a félfőre vágott hagymát karamellizáljuk rozsda barnára.
Kolozsvári szalonnát vékony csíkokra vágjuk, lassú tűzön lepirítjuk.
Majd egy öntöttvas serpenyőben, szalonna zsírján megpirítjuk a kanállal formázott burgonyás tésztát, minden oldalát lepírítjuk.
Majd újra kialakítunk egy indirekt zónát a kamadoban és a pirított formázott burgonyás tésztákat 10 percre betesszük lecsukott tetővel.
Tálalás:
Halmozzuk a tányér közepére a dödöllét.
Keverjük össze kis láng felett a hagymát, a tejfölt, majd mehet rá a kolozsvári szalonna.